1.6.2018
Hämeenkyrön kunta/ vammaispalvelut, Hämeenkyrö

Omaisten kahvit

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Hämeenkyrön vammaispalveluilla on kaksi kehitysvammaisten asumisyksikköä. Asumisyksiköissä on tapahtunut paljon muutoksia kahden viimeisen vuoden aikana ja tämä on luonnollisesti myös tuonut tullessaan epävarmuutta asiakkaiden omaisissa ja läheisissä. Joskus on voinut syntyä myös tilapäistä luottamuspulaa.
Ajoittain on myös ollut haasteita tiedonkulussa ja läheiset ovat saattaneet saada todellisuudesta poikkeavia mielikuvia kotien toiminnasta ja arjesta.

Saadaksemme luotua avoimen ja luottamuksellisen suhteen asukkaiden omaisiin sekä lisättyä yhteistyötä, päätimme käynnistää Omaisten kahvit molemmissa yksiköissä. Kahvit tullaan pitämään säännöllisesti noin kerran kuukaudessa. Tavoitteena on rento tilaisuus, johon jokainen voi tulla etukäteen ilmoittamatta. Toivomme avointa keskustelua, palautetta, toiveita, kehittämisideoita, kenties suunnitelmia yhdessä tekemisestä. Tilaisuuksissa on mahdollista kertoa kuluneen kuukauden tapahtumista ja tulevista suunnitelmista.

Aikaisemmin on ollut tapana pitää 1-2 kertaa vuodessa omaisten illat mutta nyt on tarkoitus lisätä toimintaa. Mikäli omaiset haluavat pidämme 1-2 kertaa vuodessa yhteisen kahvihetken molempien talojen omaisille.
Ratkaisu
Kehittämisideasta kerrottiin ja tullaan kertomaan omaisten illassa. Idea sai jo toisessa yksikössä kannatusta. Tilaisuus mahdollistaa myös toisten asukkaiden omaisten kohtaamisen ja kokemusten vaihdon.

Ensimmäiset Omaisten kahvit järjestetään syyskuussa molemmissa kodeissa. Kotien henkilöstöstä osallistuvat työvuorossa olevat ohjaajat, joten jokainen pääsee osallistumaan vaihdellen tilaisuuksiin. Työntekijän on myös mahdollista toivoa työvuoroa kyseiseen päivään. Asukkaat luonnollisesti osallistuvat myös tilaisuuksiin halutessaan. Palveluvastaava pyrkii olemaan pääsääntöisesti läsnä mutta kahvit voidaan järjestää myös henkilöstön toimesta.

Kustannuksia tilaisuudet eivät juuri tuo lisää. Kahvin kanssa voi olla tarjolla pikkupurtavaa. Päähuomio on keskustelussa, ei niinkään kastettavassa.
Tulokset
Omaisten kahvit on otettu vastaan positiivisesti ja useat asukkaiden omaiset molemmissa kodeissa ovat tulleet iltakahveille. Palaute läheisiltä on ollut positiivista. Omaiset ovat kokeneet, että tämän kaltaiset tilaisuudet ovat tervetulleita mahdollisuuksia tavata toisia omaisia ja keskustella luontevasti asioista.
Ilmapiiri molempien kotien tilaisuuksissa on ollut rento ja avoin. Silloin keskustelukin on luontevaa ja antaa myös mahdollisuuden palautteen annolle yhteisesti. Kahvittelun lomassa on mahdollisuus toki yksilöllisempään vuorovaikutukseen. Myös asukkaat ovat kokeneet yhteiset kahvit tärkeiksi.
Tulevaisuudessa on tavoitteena kahvittelujen lisäksi järjestää yhdessä toiminnallisempaa tekemistä asukkaiden ja omaisten toiveiden mukaan. Joulun alla pidämme yhteiset joulujuhlat ja kesällä olisi luontevaa järjestää vaikka tanssit tai grillijuhlat.
Yhdessä tekeminen ja toimiminen asukkaiden hyväksi kasvattaa sekä luottamusta että yhteisöllisyyttä. Tietysti, asiakkaiden parhaaksi.

Yhteyshenkilöt

Miia Reijomaa
miia.reijomaa(ät)hameenkyro.fi
Palveluvastaava
Hämeenkyrön kunta
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Tulosta
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto, henkilöstö ja
palvelujen käyttäjät

Toimialat

Toiminnot

Teemat