9.10.2023
Oulun kaupungin varhaiskasvatus, Oulu

Puoli päivää pihalla varhaiskasvatuksessa

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Huoli lasten yleiskunnon ja motoristen taitojen heikkenemisestä sekä ulkoilun riittämättömyydestä käynnisti Puoli päivää pihalla -toimintamallin Oulun varhaiskasvatuksessa. Toimintamalli koskee koko varhaiskasvatusta. Toimintamalliin kuuluu ulkoilun lisääminen, luontokasvatus, ulkona oppiminen, monipuolisen liikunnan lisääminen ja retkeily. Tavoitteena on ottaa toimintamalli osaksi säännöllistä toimintaa ja jokaisen lapsen oikeudeksi.
Ratkaisu
Kolmevuotisessa hankkeessa varhaiskasvattajia koulutettiin ulkotoiminnan monipuolistamiseen, uusien oppimisympäristöjen käyttöönottoon ja pedagogiikan lisäämiseen ulkona. Tapahtumat, ulkotoiminta-koulutukset, pihasparraukset ja uudet materiaalit toivat lisää sisältöä ja uusia toimintatapoja ja näkökulmia toimintaan.

Suurin osa päiväkodeista (72 kpl) osallistui puolen vuoden mittaiseen lähityöskentelyyn, jossa päiväkotiryhmät suunnittelivat itselleen kehittämistoimenpiteitä ulkoilun lisäämiseksi lisäämiseksi ja laadun parantamiseksi. Ryhmät myös suunnittelivat ja toteuttivat ulos pedagogisen toimintatuokion varhaiskasvatuksen erilaiset oppimisen osa-alueet huomioiden. Tämän tuotoksena syntyi kirja toiminnalliseen ulkoiluun, sisältäen yli 180 toimintatuokiota ulkoiluun.

Päiväkoteihin perustettiin retkeilyvälineistölle oma retkikaappi. Lähiympäristön kartoituksen pohjalta jokaiseen päiväkotiin laadittiin lähiympäristökartat, jotka madaltavat kynnystä lähteä liikkeelle pihan ulkopuolelle. Näin voidaan hyödyntää uusia ja erilaisia oppimisympäristöjä.

Perheitä haastettiin mukaan luontoiluun ja retkeilyyn kampanjoiden ja tapahtumien avulla. Perheille järjestettiin myös matalan kynnyksen perheliikuntakerhoja päiväkodin pihalla ja lähiympäristössä. Lisäksi tuotettiin Liikettä ja leikkiä perheille -opas perheiden yhteisen liikkumisen tueksi. Myös lähiympäristökartat palvelevat perheitä ulkoilussa ja retkeilyssä.

Puoli päivää pihalla toiminta on otettu Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen vakituiseksi toimintamuodoksi ja kirjattu myös toimintaa ohjaaviin asiakirjoihin, kuten kaupungin sivistysohjelmaan, varhaiskasvatuksen strategiaan ja varhaiskasvatussuunnitelmiin. Hankkeen vahvana yhteistyökumppanina on ollut Oulun yliopisto ja Pohjois-Pohjanmaan liikunta. Toimintaan on sitoutunut varhaiskasvatuksen johto koko hankkeen ajan.

Hanke on saanut avustusta opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää ja aluehallintoviraston jakamaa Liikunnallisen elämäntavan paikalliset avustukset -rahoituksesta, joka mahdollisti mm. hankekoordinaattorin palkkaamisen.
Tulokset
Hankkeen vaikuttavuuden mittauksissa ulkotoiminnan ilmoitti lisääntyneen määrällisesti 80 prosenttia ja laadullisesti 76 prosenttia lähityöskentelyyn osallistuneista päiväkotiryhmistä. Yli 60% vastanneista varhaiskasvattajista ilmoitti myönteisen asenteen lisääntyneen ulkotoimintaa kohtaan. Lisäksi päiväkodeissa lisääntyi ryhmien välinen yhteistyö ja hyvien käytänteiden jakaminen otettiin osaksi toimintaa. Hankkeen tuottama materiaali helpottaa ulkotoiminnan järjestämistä ja antaa lisää sisältöä toiminnan suunnitteluun.

Yhteinen toimintakulttuuri lisää lasten tasapuolisia oikeuksia monipuoliseen luontokasvatukseen ja jokapäiväiseen liikuntaan varhaiskasvatuksessa. Ulkoilulla ja retkeilyllä voidaan vaikuttaa positiivisesti myös varhaiskasvattajien työhyvinvointiin ja jaksamiseen.

Yhteistyö eri verkostoihin on lisääntynyt ja yhteistyö jatkuu hankkeen jälkeenkin. Toimintaa ohjaavat asiakirjat velvoittavat toimimaan Puoli päivää pihalla -toimintakulttuurin mukaisesti myös jatkossa koko varhaiskasvatuksen kentällä.
Liitteet
roll_up_puoli_päivää_pihalla.pdf
Puoli päivää pihalla.pdf

Yhteyshenkilöt

Tarja Kuusisto
tarja.kuusisto(ät)ouka.fi
Suunnittelija
Oulun kaupungin varhaiskasvatus
Sari Nyberg
sari.nyberg(ät)ouka.fi
Varhaiskasvatuksen erityisasiantuntija
Oulun kaupungin varhaiskasvatus
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta