27.9.2017
Hämeenkyrön Yhteiskoulu, Hämeenkyrö

Verkko yhdistää - digituutorit vanhusyhteistyössä

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Hämeenkyrössä Yhteiskoulun kahdeksasluokkalaiset ja lukion oppilaskunnan hallitukseen kuuluvat vapaaehtoiset opiskelijat ovat tehneet vanhusyhteistyötä jo vuodesta 2013. Aloitteen toiminnasta teki aikanaan LC-Hämeenkyrö, joka maksoi vanhusyhteistyöhön osallistuville luokille luokkaretkirahastoon korvauksen tehdystä työstä.

Keväällä 2017 Yhteiskoulun digituutoreita ohjaavat opettajat, Anna Uusiniitty ja Maarit Kivistö, kuuntelivat esittelyä valtakunnallisesta LähiVerkko-hankkeesta ja saivat idean hyödyntää näitä taitavia ja aktiivisia digitaalisten laitteiden käyttäjiä myös ikäihmisten kohtaamiseen.
Ratkaisu
Yhteiskoululla toimivat oppilasdigituutorit vierailevat Kurjenmäki-kodilla opastamassa digimaailmaan liittyvien välineiden käytössä. Tavoitteena on tuoda iloa vanhusten arkeen pelien, äänikirjojen, musiikin, ristikoiden, kuvien, tarinoiden, lehtien ym. muodossa.

Välineinä on tarkoitus käyttää tabletteja, läppäreitä ja/tai kännyköitä. Toiminta suunnitellaan yhteistyössä projektia rahoittavan tahon LC-Hämeenkyrön ja Kurjenmäki-kodin hoitohenkilökunnan kanssa. Vierailut vanhusten luona toteutetaan pääsääntöisesti kevään 2018 aikana. LC-Hämeenkyrö hankkii tarvittavat laitteet, tabletit, jotka jäävät projektin päättymisen jälkeen Yhteiskoulun oppilaiden käyttöön.

Tämän lisäksi yksi Yhteiskoulun kahdeksasluokka sitoutuu yhteistyöhön Siljankodin kanssa. Käytännössä työ tehdään vapaalla ajalla pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti koko lukuvuoden ajan. Siljankodin ja nuorten yhteiselämää voi seurata Siljankodissa-blogista (https://siljankodissa.wordpress.com/)
Tulokset
Vanhusyhteistyö on jo aikaisemmin ollut todella palkitsevaa. Sekä nuoret että vanhukset ovat kokeneet yhteistyön hyödylliseksi. Nuoret ovat saaneet kullanarvoista kokemusta ja tilaisuuden auttaa. Kaikilla ei ole isovanhempia tai sitten he asuvat kaukana. Myös vanhainkotien henkilökunta on ollut tyytyväinen avusta ja virikkeistä.

Uskomme, että digituutorien osallistumisen myötä saamme edelleen monipuolistettua yhteistyötämme. Myös tästä toiminnasta tullaan avaamaan kaikille avoin blogi.

Yhteyshenkilöt

Taina Salonen
taina.salonen(ät)hameenkyro.fi
Rehtori
Hämeenkyrön Yhteiskoulu ja F.E. Sillanpään lukio

Maarit Kivistö
maarit.kivisto(ät)hameenkyro.fi
Äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori
Hämeenkyrön Yhteiskoulu

Anna Uusiniitty
anna.uusiniitty(ät)hameenkyro.fi
Äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori
Hämeenkyrön Yhteiskoulu
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Tulosta